Δικαίωμα στην Εκπαίδευση

 

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υποφέρει από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της. Παρ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την θέληση και την δύναμη να παλέψουν για ένα καλύτερο πλανήτη, δεν τα παρατάνε εύκολα και δεν περιμένουν τις μεγάλες δυνάμεις για να ευνοηθούν. Σχηματίζουν ομάδες ή και ατομικά και πράττουν. Δεν μένουν στάσιμοι, συνεχώς ψάχνουν την εναλλακτική, ψάχνουν πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες και εμπλέκονται σε δράσεις που αλλάζουν ζωές, αλλάζουν την κοινωνία, αλλάζουν τον κόσμο. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους συναντήσεις σε καφετέριες να σπαταλούν τον χρόνο τους διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση, για το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα που κρατάει πίσω αυτήν την χωρά. Ο χρόνος τους είναι πολύτιμος και λίγος. Αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα παλεύουν με τον εαυτό τους για να βρουν λύσεις, δεν περιμένουν λύσεις από τους άλλους. Δεν κοιτάνε σύνορα και οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα είναι έτοιμοι να δράσουν. Θα αφιερώσουν τον χρόνο τους και την ενέργεια τους για το κοινό καλό είτε αυτό έχει να κάνει με ανθρωπιστικό έργο είτε με περιβαλλοντολογικό. Αυτούς τους αταίριαστους, απροσάρμοστους, διαφορετικούς ανθρώπους κάποιοι τους αποκαλούν τρελούς, αλλά είναι αυτοί που σπρώχνουν την ανθρωπότητα παραπέρα, είναι αυτοί που δημιουργούν και αλλάζουν πράγματα, είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν το κόσμο μέσα από τις πράξεις τους! Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ακολουθούμε, να συμβουλευόμαστε και να στηρίζουμε γιατί δεν χρησιμοποιούν ποτέ την φράση ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.

 

Έχω την χαρά να επικοινωνώ με τέτοιους ανθρώπους και να συμμετέχω σε μια από τις δράσεις τους στο Μαλάουι. Πριν μερικούς μήνες, επικοινωνήσαν μαζί μου για να μου ζητήσουν πληροφορίες που ίσως γνωρίζω και εάν θα μπορούσα να τους βοηθήσω. Το Spin the wheel είναι μια δράση που έχει ως σκοπό να εξοπλίσουν 4500 παιδιά σε 15 σχολεία με γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό. 

Με τα ποδήλατα τους θα πετάξουν από την Αθήνα στην πρωτεύουσα του Μαλάουι, το Lilongwe και θα διασχίσουν 700 χλμ. ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα καταλήγοντας στην Τανζανία. Στην πορεία θα επισκεφθούν τα σχολεία που έχουν πραγματική ανάγκη αυτών των υλικών και θα τα διανείμουν σε αυτά.

Γιατί επέλεξαν την Αφρική για αυτήν την δράση;

Το μέσο ορό των τάξεων στερούνται το βασικό σχολικό εξοπλισμό και την γραφική ύλη που θα τους προσέφερε μια στοιχειώδη εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι γονείς αδυνατούν να προσφέρουν τα βασικά, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν εισόδημα. Πολλές οικογένειες στο Μαλάουι στηρίζονται μονάχα στις καλλιέργειες τους που τους εξασφαλίζουν την τροφή αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών για εκπαίδευση και αρκετές φορές αυτός είναι ο λόγος που τους στερεί αυτό το δικαίωμα. Η έλλειψη των υλικών επηρεάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης που αυτά τα παιδιά λαμβάνουν.

Σε αριθμούς:

·         1 στους 3 ενήλικες στην Αφρική δεν ξέρει να διαβάζει

·         Σε μερικές τάξεις, 20 μαθητές μοιράζονται 1 μολύβι

·         34 εκατομμύρια παιδιά (1 στα 5) δεν πηγαίνει σχολείο και το 90% αυτών ζει σε αγροτικές περιοχές

Ο ρόλος μου σε αυτήν την δράση είναι να ενημερωθώ για την κατάσταση που επικρατεί, να επισκεφθώ κάποια από τα σχολεία να συζητήσουμε για ανάγκες και ελλείψεις και να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο στην επικοινωνία με τους αρμοδίους φορείς στο Μαλάουι και με το spin the wheel στην Ελλάδα.

Στο σύνολο επισκέφθηκα 9 σχολεία στην περιοχή Livingstonia. Από τις συζητήσεις που είχαμε με τους διευθυντές των σχολείων κατάλαβα ότι τα προβλήματα είναι πανομοιότυπα σε όλα, σε μερικά ίσως περισσότερο και σε αλλά λιγότερο. Δυστυχώς με αυτήν την δράση δεν γίνεται να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων και των παιδιών. Τα προβλήματα είναι αρκετά και το κράτος με μικρά μικρά βήματα προσπαθεί να αναβαθμίσει την εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δεν παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την γραφική ύλη που τα παιδιά χρειάζονται για την εκπαίδευση τους και οι οικογένειες τους αναγκάζονται, όσοι μπορούν, να τους τα παρέχουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές, καθώς διέσχιζα την χώρα με το ποδήλατο, παιδιά να με πλησιάζουν και να μου ζητούν να τους δώσω ένα στυλό ή μολύβι.

 Από όλα τα αγαθά του κόσμου που θα μπορούσαν να μου ζητήσουν, ζητούσαν ένα μολύβι. Μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι να συνδράμουμε σε αυτήν την δράση και να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται. 

 

Το Μαλάουι ήταν αποικία των Βρετανών μέχρι το 1964 που κέρδισε την ανεξαρτησία του. Γι’ αυτό το λόγο η αγγλική γλώσσα διδάσκεται στα σχολεία και συγκριτικά με τις άλλες χώρες που επισκέφθηκα θα μπορούσα να πω ότι το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι τα παιδιά αυτά έχουν θέληση για μάθηση, θέλουν να εξελιχθούν και να παλέψουν για ένα καλύτερο Μαλάουι. Οι περισσότεροι μου εκμυστηρευτήκαν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους έτσι ώστε να συνεχίσουν αργότερα στα Αγγλόφωνα πανεπιστήμια της χώρας. Δυστυχώς όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών καταφέρνουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, είτε λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει εξαιτίας των ελάχιστων θέσεων σε αυτά.

Δυστυχώς όπως ανέφερα παραπάνω τα προβλήματα δεν είναι μόνο η γραφική ύλη αλλά πολλά περισσότερα. Κάποια από αυτά είναι ότι δεν υπάρχουν αίθουσες για να καλύψουν τις τάξεις και τον αριθμό των μαθητών, σε μερικά από τα σχολεία τα μαθήματα γίνονται κάτω από ένα δέντρο και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν ο δάσκαλος αναγκάζεται να διακόψει το μάθημα. Επίσης σε μερικά σχολεία λόγω της έλλειψης καθηγητών ή αιθουσών οι μαθητές αναγκάζονται να συγκεντρώνονται σε μια αίθουσα που ξεπερνάει τα 60-70 παιδιά με αποτέλεσμα η διδασκαλία να καθίστανται αδύνατη.

Αλλά προβλήματα είναι το νερό και η διατροφή. Σε μερικά σχολεία, δεν υπάρχει πόσιμο νερό για τα παιδιά και πρέπει ο καθένας να προμηθεύεται το δικό του. Επίσης το σχολικό ωράριο αυξήθηκε κατά μια ώρα και όπως ενημερώθηκα πολλά παιδιά ξεκινούν την μέρα τους νηστικά περιμένοντας να σχολάσουν για να πάνε στο σπίτι τους να φάνε. Η κυβέρνηση έχει στα σχέδια της ένα πρόγραμμα σίτισης για τα σχολεία στην χώρα αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι να υλοποιηθεί ίσως να έχουν περάσει αρκετοί μήνες.

 

Το Μαλάουι είναι μεταξύ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της γεωργίας, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μένει εκτός πόλεων. Η κυβέρνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών, γι’ αυτό τον λόγο, υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που δρουν στην χώρα για να καλύπτουν τα κενά των εκάστοτε κυβερνήσεων με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο.

 

Μέσω του Spin the Wheel έχουμε όλοι την δυνατότητα να συνεισφέρουμε στο έργο αυτής της ομάδας και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές αυτών των παιδιών, να τους δώσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του σε αυτήν την ξεχασμένη μεριά του πλανήτη.

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα παιδιά αβοήθητα.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην παιδεία και την εκπαίδευση!

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website: www.spinthewheel.gr

Facebook group: www.facebook.com/groups/spinthewheel

Facebook page: www.facebook.com/spinthewheel.gr

Blog: blog.spinthewheel.gr

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                

          
Copyright All Rights Reserved © PassengerInLife 2017

Please publish modules in offcanvas position.