Εθελοντισμός

 

Εθελοντισμός, μια λέξη που ίσως έχει παρεξηγηθεί και από μερικούς δεν ερμηνεύεται σωστά, ο εθελοντισμός συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Στην εποχή που ζούμε, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι εργασία χωρίς αμοιβή είναι χαμένος χρόνος και οποιαδήποτε προσφορά θα πρέπει να περιέχει και την ανάλογη ανταμοιβή. Αυτό μας κάνει να έχουμε την απαίτηση να ζητάμε χρήματα για το παραμικρό που προσφέρουμε στον κοινωνικό μας περίγυρο ή στο περιβάλλον.

Όμως υπάρχουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δεν δείχνει ενδιαφέρον κανένας για την επίλυση τους, δεν υπάρχουν οι πόροι για να αντιμετωπισθούν από κάποιον και αφήνονται στο έλεος την μοίρας τους. Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται μέρα με την μέρα μέχρι που φτάνουν σε σημείο που η επίλυση τους να καθίσταται αδύνατη. Σε αυτήν την περίπτωση εθελοντές ξοδεύοντας χρόνο προσπαθούν να προσφέρουν και να καλυτερέψουν αυτόν τον πλανήτη. Όσο περισσότερες είναι οι εθελοντές/ομάδες τόσο τα προβλήματα επιλύνονται ή τουλάχιστον έρχονται σε μια ισορροπία.

Λόγω του απαιτητικού φόρτου εργασίας στις μέρες μας οι περισσότεροι προτιμάμε να αναλωνόμαστε σε ανούσια πράγματα που δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στον εαυτό μας αλλά ούτε και σε κάποιον άλλον. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε στην ζωή μας, στο μέλλον μας και να αρχίζουμε να πράττουμε, να δημιουργούμε ομάδες, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να προσφέρουμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η ανάγκη μας να είναι η ποιοτική προσφορά προς τον εαυτό μας και τον περίγυρο μας.

Μέσα από τον εθελοντισμό δεν επωφελούνται μόνο οι αποδέκτες της βοήθειας μας αλλά και εμείς οι ίδιοι. Με τον εθελοντισμό, διαμορφώνουμε μια στάση που αντιμάχεται τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Επίσης μαθαίνουμε να παράγουμε κοινωνικό έργο, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της ενεργούς ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, µε αποτέλεσμα την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.

Όλοι μας έχουμε ελεύθερο χρόνο, ή τουλάχιστον χρόνο που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε καλυτέρα, κατά την διάρκεια της ημέρας αναλωνόμαστε σε συνήθειες που δεν μας προσφέρουν απολύτως τίποτα. Επίσης όλοι έχουμε χόμπι, και δραστηριότητες, ας ενταχθούμε σε μια ομάδα και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας, ή να τον χρόνο μας και στο τέλος θα δείτε ότι θα νιώσετε την ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση μέσα από την προσφορά μας

Ρωτήστε, ενημερωθείτε, διαβάστε, αναζητήστε και χαμένοι δεν θα βγείτε. Όταν λειτουργούμε σαν ομάδα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι εάν λειτουργούμε ατομικά. Στο τέλος θα ανταμειφθείτε πολύ περισσότερο. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή που θα θέλαμε να δούμε!

                                

          
Copyright All Rights Reserved © PassengerInLife 2017

Please publish modules in offcanvas position.